Proč si dopřát šálek kopřivového čaje?

Pátek 27 ledna, 2023 |

Kopřivu pravděpodobně znáte jako plevel, který umí nepěkně popálit pokožku. Z tohoto důvodu ji mnoho lidí zatracuje. Ovšem, chyba lávky. Kopřiva je velice prospěšná a jejich pozitivních účinků na zdraví si ceníme už od dob antiky. Kopřiva potřebuje zem bohatou na živiny, dusík a vlhkost. Proto ji nejčastěji spatříte na okraji lesů, poblíž rybníků a tak dále. Kopřiva kvete od konce června do října. Můžete si ji tak snadno nasbírat sami a usušit na čaj.

čaj

Kopřivy a zdraví

Kopřivy jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamín C, A, E, K a minerály vápník, hořčík, železo, křemík a fosfor. K dokonalé kombinaci ještě připočtěte flavonoidy, kyselinu tříslovou, kyselinu mravenčí a karotenoidy. 

Kopřivový čaj je ceněný především pro své močopudné účinky. Hodí se tedy v situacích, kdy potřebujete pročistit močový měchýř a močové cesty. Kvůli vysokému obsahu železa se též doporučuje při chudokrevnosti. 

Účinky na zdraví:

  • podporuje obranyschopnost těla
  • čistí krev
  • omezuje zánětlivé procesy
  • snižuje krevní tlak i cukr
  • zmírňuje žaludeční obtíže
  • omezuje menstruační bolesti
  • odvodňuje
  • zlepšuje stav pokožky a vlasů

čaj

Jak na lahodný kopřivový čaj?

sklizeň: na sběr kopřiv vyrazte ideálně na jaře (to jsou kopřivy mladé a plní živin), možné je to ale po celé období od května do září

Kopřivový čaj můžete zakoupit v běžné sítí obchodů, mnohem lepší je ale ten domácí, který si připravíte z vlastnoručně nasbíraných kopřiv. 

Čaj je chutný, jak z čerstvých kopřiv, tak sušených (kopřivu sušte maximálně na 40 stupňů).

Příprava léčivého čaje:

  • do hrnečku nasypte 3-4 lžičky čerstvých nebo 1 lžičku sušených kopřivových listů
  • zalijte 200ml vroucí vody
  • nechte louhovat 10-15 minut
  • přelijte přes jemné sítko nebo plátýnko
  • čaj oslaďte medem

Tip: kopřivový čaj skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo ve sklenici se šroubovacím uzávěrem