Proč si dopřát šálek kopřivového čaje?
Pátek 27 ledna, 2023 |
Kopřivu pravděpodobně znáte jako plevel, který umí nepěkně popálit pokožku. Z tohoto důvodu ji mnoho lidí zatracuje. Ovšem, chyba lávky. Kopřiva je velice prospěšná a jejich pozitivních účinků na zdraví si ceníme už od dob antiky. Kopřiva potřebuje zem bohatou na živiny, dusík a vlhkost. Proto ji nejčastěji spatříte na okraji lesů, poblíž rybníků a tak dále. Kopřiva kvete od konce června do října. Můžete si ji tak snadno nasbírat sami a usušit na čaj.
Kopřivy a zdraví
Kopřivy jsou doslova nabité zdraví prospěšnými látkami. Obsahují vitamín C, A, E, K a minerály vápník, hořčík, železo, křemík a fosfor. K dokonalé kombinaci ještě připočtěte flavonoidy, kyselinu tříslovou, kyselinu mravenčí a karotenoidy.
Kopřivový čaj je ceněný především pro své močopudné účinky. Hodí se tedy v situacích, kdy potřebujete pročistit močový měchýř a močové cesty. Kvůli vysokému obsahu železa se též doporučuje při chudokrevnosti.
Účinky na zdraví:
- podporuje obranyschopnost těla
- čistí krev
- omezuje zánětlivé procesy
- snižuje krevní tlak i cukr
- zmírňuje žaludeční obtíže
- omezuje menstruační bolesti
- odvodňuje
- zlepšuje stav pokožky a vlasů
Jak na lahodný kopřivový čaj?
sklizeň: na sběr kopřiv vyrazte ideálně na jaře (to jsou kopřivy mladé a plní živin), možné je to ale po celé období od května do září
Kopřivový čaj můžete zakoupit v běžné sítí obchodů, mnohem lepší je ale ten domácí, který si připravíte z vlastnoručně nasbíraných kopřiv.
Čaj je chutný, jak z čerstvých kopřiv, tak sušených (kopřivu sušte maximálně na 40 stupňů).
Příprava léčivého čaje:
- do hrnečku nasypte 3-4 lžičky čerstvých nebo 1 lžičku sušených kopřivových listů
- zalijte 200ml vroucí vody
- nechte louhovat 10-15 minut
- přelijte přes jemné sítko nebo plátýnko
- čaj oslaďte medem
Tip: kopřivový čaj skladujte ve vzduchotěsné nádobě nebo ve sklenici se šroubovacím uzávěrem